africanah.org

Arena for Contemporary African, African-American and Caribbean Art

Crowdfunding René Tosari: Diversity is Power

TosariGrafiekCadeau

 

RENÉ TOSARI. DIVERSITY IS POWER

Help nu mee aan het levenswerk van René Tosari

Ecology, zeefdruk, 2018. Limited edition. Voor diegenen die het project steunen met 250 euro of meer.

In 2018 is het vijftig jaar geleden dat René Tosari aan de kunstacademie NIKK zijn kunstenaarschap begon. In 2018 is het vijfenveertig jaar geleden dat Tosari zijn eerste solo- expositie had. Tevens is het het jaar dat de beeldende kunstenaar 70 wordt. Een mooie reden om een boek over zijn rijke kunstenaarschap uit te brengen.

Onder redactie van Rob Perrée en Priscilla Tosari verschijnt dit najaar René Tosari. Diversity is Power. Een monografie met essays die ingaan op de diverse aspecten van Tosari’s werk. Het boek wordt aangevuld met een uitgebreide tijdslijn en een groot aantal afbeeldingen.

Voor dit bijzondere project is uw steun onmisbaar!

René Tosari is om meer dan één reden een belangrijke kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met zijn grafiek en maakte tal van schilderijen, waarbij hij telkens werkte aan het verbeteren van zijn techniek. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw slaagde hij er met het kunstenaarscollectief Waka Tjopu in om kunst in de Surinaamse samenleving te brengen. In Nederland was hij één van de grondleggers van Open Atelier Zuidoost in Amsterdam.

ReneTosariRené Tosari, ‘Dichtbij de oorsprong 18’

Dichtbij de Oorsprong

“For a figure like Tosari conjuncts the ethics and aesthetics of social realism in the Caribbean with the larger ethos of social realism that unfolded in dispersed decolonizing worlds across the globe. In this sense, the book will not only illuminate the work of an artist from Suriname but will also speak of artistic practices in contexts of decolonization more broadly. Such a book will appeal to a wide and diverse audience.”

  • Atreyee Gupta, Jane Emison Assistant Curator of South and Southeast Asian Art at the Minneapolis Institute of Art.

Tosari heeft een rijke carrière, ‘gevuld’ met honderden kunstwerken, tientallen projecten en een groot aantal exposities. Bovendien heeft hij gedurende zijn periode als docent veel leerlingen uitgedaagd om kunst te positioneren in een maatschappelijke context. Niet alleen zijn kunstwerken zijn inspirerend, maar ook de actieve rol die hij heeft gespeeld in de Surinaamse samenleving en die in Nederland en dan met name de Amsterdamse Bijlmermeer.

“In mijn ogen is Tosari een kunstenaar die op een bijzondere manier verschillende generaties makers en verschillende continenten verbindt. Als ‘young angry man’ tijdens de revolutionaire jaren ’80 was hij initiatiefnemer van de Waka Tjopu beweging. Dit kunstenaarscollectief weet ook nu nog jonge Surinaamse-, Nederlandse-, en Surinaams- Nederlandse kunstenaars te inspireren.”

  • Annet Zondervan, directeur Centrum Beeldende Kunst Zuidoost

ReneTosariTheWorldinMotion2014

World in Motion, 2014.

Voor de realisering van het boek hebben we financiering mogen ontvangen van het Mondriaanfonds. We zijn er echter nog niet. Voor de vormgeving en het drukken van het boek hebben we nog een bedrag van € 9.000,- nodig. Dit willen wij doen middels crowdfunding, waarbij we een beroep doen op u! U kunt ons helpen dit bedrag bij elkaar te halen en op zo een manier de realisatie van dit belangrijk kunstenaarsboek te bewerkstelligen.

https://www.voordekunst.nl/projecten/7348-rene-tosari-diversity-is-power-1

De volgende personen hebben in de vorm van een essay bijgedragen aan het boek:

  • Steve Ammersingh: kunstenaar, schrijver, illustrator en cartoonist. Hij woont en werkt in Paramaribo en illustreerde diverse boeken. Hij was lid van het Waka Tjopu collectief dat in 1983 door René Tosari werd opgericht. Zij werkten jarenlang samen. Woont en werkt in Suriname.
  • Chandra van Binnendijk volgde de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ze maakte in Suriname deel uit van redacties bij dagbladen, de radio en een nieuwsagentschap. Sinds 1988 werkt zij freelance, onder andere als medewerkster van De Ware Tijd, met name op het gebied van kunst en cultuur. Ze publiceerde Waka Tjopu. Het scheppen van een artistiek klimaat. Ze was co-auteur van onder andere Beeldende kunst in Suriname. De twintigste eeuw (2000); Schaafijs en wilde bussen. Straatkunst in Suriname (2010); Dromers, doemdenkers en doorzetters. Verhalen van mensen en gebouwen in Coronie (2014); Bouwstenen voor een betere wereld. Over 250 jaar vrijmetselarij in Suriname(2014).  Ze woont en werkt in Paramaribo.
  • Rob Perrée: kunsthistoricus, onafhankelijk schrijver, curator en oprichter van Africanah.org (online platform voor hedendaagse Afrikaanse, Afro- Amerikaanse en Caribische kunst) en o.a. redacteur van Marcel Pinas. Artist more than an artist (Jap Sam Books 2011) en Tirzo Martha. I wonder if they’ll laugh when I’m dead (Jap Sam Books 2017). Co-redacteur van het boek.
  • Priscilla Tosari: Kunsthistorica, werkzaam bij SBK Amsterdam, Galerie 23 (galerie voor hedendaagse Afrikaanse, Caribische en Surinaamse kunst), blogger en freelancer van kunst gerelateerde artikelen. Co-redacteur van het boek.
  • Marieke Visser: studeerde in Nederland journalistiek en taal- en literatuurwetenschap en is schrijver. Zij woont en werkt sinds 1993 in Suriname. Als freelancer schrijft ze daar veel over kunst & cultuur. Enkele grote kunstprojecten waar zij aan heeft meegewerkt zijn: Wakaman Drawing lines, connecting dots, Paramaribo SPAN http://paramaribospan.blogspot.com/ en Kibii Wi Koni Marcel Pinas The Event. Thans is zij hoofdredacteur van Sranan Art Xposed. Daarnaast heeft zij, veelal met historica Chandra van Binnendijk, een aantal gedenkboeken op haar naam staan, onder meer Bouwstenen voor een betere wereld over 250 jaar vrijmetselarij.

Grafiek uit de jaren tachtig.

Door de jaren heen is er veel materiaal verzameld over René Tosari, maar dit heeft geen waarde als het niet wordt gedeeld met het publiek en met name met de liefhebbers van zijn werk. Dit boek kan een groot deel van zijn werk voor iedereen in Suriname en daarbuiten weer toegankelijk maken.

TosariMysticDance2018

Mystic Dance, 2018.

ReneTosariDiversityisPower2009

Diversity is Power, 2009

René Tosari. Diversity is Power, onder redactie van Rob Perrée en Priscilla Tosari, wordt uitgegeven door Jap Sam Books. Prijswinnend grafisch ontwerper Edwin van Gelder van Mainstudio neemt het ontwerp voor zijn rekening.

Het boek zal in Paramaribo en Amsterdam gepresenteerd worden: bij Readytex en bij het CBK Zuidoost.

Voor meer informatie over het boek, bezoekt u renetosari.com, onze Facebook of Instagram pagina.